ПАСКА

Для приготування ПАСКИ нам знадобиться:
На 2,5 кг борошна: 1,5 склянки молока, 6 яєць, 300 г вершкового масла або маргарину, 1,5-2 склянки цукру, 40-50 г дріжджів, 3/4 чайної ложки солі, 150 г родзинок, 50 г цукатів , 50 г мигдалю, 5-6 подрібнених на порошок зерен кардамону.

ПРИГОТУВАННЯ:
У 1,5 склянках теплого молока розчинити дріжджі, додати 300-400 г борошна, розмішати, щоб не було грудок, накрити і поставити опару в тепле місце.
Коли об'єм опари збільшиться вдвічі, додати в неї сіль, яєчні жовтки (один жовток залишити для змащування), стерті з цукром та ваніліном, масло, все це перемішати, додати збиті в піну яєчні білки та інше борошно. Тісто має бути не дуже густим, але добре вимішаним та вільно відставати від стінок посуду.
Тісто накрити та поставити в тепле місце. Коли воно підніметься і збільшиться в обсязі вдвічі, додати родзинки (промиті та просушені), цукати, нарізані кубиками, мигдаль, очищений від шкірки, дрібно нарубаний і злегка обсмажений; все це змішати з тістом, яке розкласти у підготовлені форми. Для отримання більш пишної паски форму треба заповнити на 1/3 висоти, для щільнішої - на 1/2 висоти.
Форми підготувати так: дно покрити кружком пергаментного паперу, промасленого з двох сторін, боки змастити олією та обсипати борошном або товченими сухарями.
Заповнені тістом форми поставити в тепле місце і накрити рушником. Коли тісто підніметься на 3/4 висоти форми, змастити верх збитим яйцем і поставити в духову шафу (не дуже гарячу) на 50 - 60 хвилин. Під час випікання форму з паскою треба дуже обережно повертати, але не трясти.
Щоб верх паски не підгорів, після того, як він зарум'янився, треба накрити його кружечком пергаментного паперу, змоченим водою. Готовність паски перевіряють, встромивши в нього тонку дерев'яну шпажку: якщо вилучена шпажка суха — паска готова, а якщо на ній буде тісто — паска сира.
Після охолодження паску можна покрити цукровою глазур'ю та прикрасити цукатами, ягодами з варення, шоколадними фігурками тощо.

Смачного!


Фото: Ельміра ГОРЕВА