Шоколад: користь чи шкода?

А чи може шоколад бути корисним? Чим корисний шоколад? Чи є шоколад шкідливим?
У цій статті поговоримо про користь і шкоду шоколаду.

Думаю кожен погодиться зі мною, що найпопулярнішим смаколиком серед ласунів усього світу є безумовно шоколад. Ви коли-небудь зустрічали людину, яка б категорично не любила шоколад? Особисто я, не зустрічала. Людство обожнює шоколад на стільки, що створює музеї шоколаду, фестивалі шоколаду, покази мод, де одяг моделей виготовлено тільки з шоколаду. Однак, слід пам’ятати, що надмірне вживання шоколаду може обернутись великою шкодою. Тому варто вживати смаколик із какао розумно та в міру, тоді він принесе користь вашому здоров’ю і подарує чудовий настрій.

Ще за часів сивої давнини індійці вживали напій з бобів какао дерева у поєднанні з гострим перцем вважаючи, що такий еліксир додає їм сили. Можливо це просто красива легенда хто знає. Інша справа вчені. Це розумні та серйозні люди, які прискіпливо вивчили какао-боби, провели досліди та експерименти, все зважили й підрахували, і зробили висновки, що шоколад, при помірному вживанні, це користь. Але дуже важливим тут є розуміння того, що шоколад – це продукт, який складається з какао-бобів та какао-масла, а інші десерти з різного роду добавками називається «кондитерський бізнес», він теж несе користь, але виключно власникам такого бізнесу. Запам’ятайте, що користь приносить виключно темний шоколад. Чим більше какао у складі шоколаду, тим він корисніший.

Яка ж користь від шоколаду? По-перше, ефірні олії, які входять до складу шоколаду, не дозволяють холестерину закріплюватись на стінках судин, а отже маємо профілактику атеросклерозу. По-друге, какао-боби містять речовину теобромін, яка є спазмолітиком, інакше кажучи, при спазмах судин теобромін виявляє натуральну спазмолітичну дію. Отже поціновувачі шоколаду суттєво знижують у своєму організмі вірогідність виникнення серцево-судинних захворювань. А ще, вживання шоколаду знижує вірогідність появи тромбів. Додам до усього вищесказаного, що какао-боби багаті на магній, серотонін, аргінін, антиоксиданти та органічні кислоти. О, і не забутьте, що шоколад чудово піднімає настрій. Тож помірне вживання шоколаду з великим вмістом какао це майже одна суцільна користь. Проте не забуваємо, що шоколад протипоказаний людям з алергією, ожирінням, діабетом, дітям до 3-х років, а деякі педіатри не рекомендують вживати шоколад дітям до 5-ти років.

Отже, якщо протипоказань немає, то помірне вживання шоколаду це найсмачніші ліки проти зимової хандри, яка невблаганно наближається. Особисто я люблю, з філіжанкою запашного гарячого шоколаду, споглядати як за вікном кружляє хурделиця.

Ельміра ГОРЕВА
Матеріал авторський. Ознайомитись з умовами використання матеріалів сайту


Фото: Ельміра ГОРЕВА

Нове на сайтi

Нотатки кулінара