Шоколад – як обрати якісний?

«А чи не з'їсти мені шоколадку?» - подумали ви та вирушили до найближчої продуктової крамниці за заповітним смаколиком. Ось він - ваш улюблений кондитерський відділ. Із завмиранням у серці ви глянули на полиці, де акуратними стовпчиками, чиясь турботлива рука, виставила шоколадні плитки: червоненькі, зелененькі, жовтенькі, великі та маленькі, з наповнювачем йогурт і з горішками та родзинками, дорогі і не дуже. І тут ви зрозуміли: асортимент великий, а яким має бути справжній шоколад ви й гадки не маєте. Не біда, давайте разом розберемося, що на полиці шоколад, а що «кондитерська радість», тобто продукт, що приносить прибуток кондитерським компаніям і не має нічого спільного зі справжнім шоколадом.

В першу чергу знаходимо на яскравій обгортці склад і уважно читаємо. Отже, основною сировиною для виготовлення шоколаду і какао-порошку є какао-боби, відповідно основним інгредієнтом для виготовлення справжнього, і що не менш важливо, корисного шоколаду є терте какао. Якщо у складі вказаний какао-порошок, це не робить плитку шкідливою, це говорить про те, що виробник зменшує собівартість продукції. Смаколик з тертого какао вартуватиме дорожче ніж з какао-порошку, головне щоб шоколад з какао-порошку не коштував, як з тертого какао.
Другим складником шоколаду є какао олія. Так, саме какао олія, а не пальмова чи соєва олія, або і того гірше «рослинні жири». У шоколад додається виключно какао олія, будь які інші олії або жири, то є все що завгодно, але не шоколад. А от якщо ви побачили у складі Е322, не поспішайте з висновками, оскільки Е322 – це лецитин, натуральний емульгатор, суміш різних жирних кислот під назвою гліцерофосфоліпіди. До речі, є велика кількість статей щодо користі лецитина, але не стану вдаватись у подробиці оскільки стаття не про лецитин, а про шоколад.
Ну, і третій інгредієнт – цукор. От і все. Справжній класичний шоколад має лише такий склад, все інше то вже варіації на тему…
Багато хто помилково вважає, що хороший шоколад – дорогий шоколад, але це не завжди так. Звичайно дешева плитка під назвою «Шоколад» не має нічого спільного з шоколадом, але і захмарна ціна смаколика не гарантує якість, тому звертайте увагу на склад продукту незалежно від його вартості.
І на останок ще декілька шоколадних тонкощів. Якщо на шоколаді є «сивий» наліт, це свідчить про порушення умов зберігання. До речі, наліт з’являється лише на натуральному шоколаді на кондитерських плитках його не буває. Не зберігайте шоколад у холодильнику він вкриється нальотом та стане гірким. Якісний шоколад має темно-коричневий колір, не чорний і не світло-коричневий. Поверхня шоколаду – глянцева, а коли його розламати, то він має приємний хрускіт, а не важкий трескіт. О, і не забувайте дивитись на термін придатності.
Насолоджуйтесь улюбленним смаколиком, а про сорти шоколаду читайте у статті «Шоколад – цікаві факти»

Ельміра ГОРЕВА

Матеріал авторський. Ознайомитись з умовами використання матеріалів сайту


Фото: Ельміра ГОРЕВА

Нове на сайтi

Нотатки кулінара