Сіль

Найдавніша приправа відома людству – кухонна харчова сіль (NaCl). Останнім часом дуже багато говорять про шкоду солі, про її згубний вплив на здоров'я людини. Дієтологи розробили безсольові дієти з метою знизити споживання солі людьми схильними до захворювань, пов'язаних з порушенням обміну речовин.

Безперечно, надлишок споживання солі несе негативний вплив на організм людини, т.я. натрій, що міститься в солі, утримує воду, а значить, провокує набряки, а надлишок натрію призводить до погіршення роботи серцевого м'яза. Але є й зворотний бік медалі – при дефіциті солі знижується працездатність людини, з'являється слабкість, сонливість. Тож солити чи не солити вирішувати вам, а добова норма солі для дорослої людини становить 4-5 грам.

Декілька корисних порад щодо солі:
- у приготуванні краще використовувати велику сіль, а при подачі до столу – дрібну;
варену їжу солять наприкінці приготування, смажену – спочатку;
- м'ясо, овочі (за винятком картоплі, яку слід солити перед закінченням обсмажування), рибу солять перед обсмажуванням;
- м'ясні та рибні паніровані напівфабрикати солити краще до панірування;
- бобові слід солити лише після їхнього розм'якшення;
- йодована сіль не годиться для приготування гарячих страв, квашення та соління овочів.